5000 néma szurkoló: A japán sport új trendje

A COVID-19 okozta leállás után, július óta, Japánban újra lehetnek nézők a mérkőzéseken. Azonban a világ nagyot változott. A Japán szurkolók köztudottan szeretnek énekelni, kiabálni és zászlókat lengetni. Nagy összhangban és teljesen fegyelmezetten. Most ezek az aktivitások tilosak. Minden ami elősegítheti a vírus terjedését a stadion lelátóin, tiltottá vált. 

Most ha kilátogatunk egy mérkőzésre akkor csak tapsot, vagy az étel csomagolás zörgését lehet hallani. Olyan csend van, melyet csak a gólok, vagy nagy helyzetek utáni taps tör meg. Olyan érzés, mintha egy szimfonikus koncerten lennénk. 

Japánban a vírus január óta folyamatosan jelen, de kontrol alatt van tartva. Újra mehetnek szurkolók a meccsekre, hiszen a gazdaságnak működnie kell. A Japán stratégia szerint nem a gazdaság bezárása, hanem a felelősségteljes, önkéntes viselkedésen alapuló kockázat csökkentés a lényeg. Az életnek a virus mellett is folytatódnia kell. Az emberek szigorú szabályok szerint élnek, amit be is tartanak. Egyszerű szabályok ezek. A legtöbben maszkot viselnek és mindenhol használják a kézfertőtlenítőt. A tömegközlekedési eszközön nem beszélgetnek és nem telefonálnak. 

A stadionba belépésnél mindenki aláveti magát egy infravörös lázmérésnek. Minden várakozási ponton (bejárat, WC, büfé, shop) kijelölt távolságtartási pontok vannak. A mérkőzés alatt mindenkinek a helyén kell ülnie, kimarad mindenki mellett 2 hely (családtagok között is) és csak minden második sorba lehet ülni. A stadionokban az alkohol fogyasztás tilos, hiszen józan embereket könnyebb a szabályok betartására kérni. A mérkőzések csendben de biztonságban zajlanak. 

A legújabb könnyítés, a szurkolók mostmár tapsolhatnak ritmusra, ezzel kezd a mérkőzés hangulata visszatérni. 

Japán teljes mértékben elhivatott az Olimpia megrendezésében. Ezeken a mérkőzés szabályokon láthatjuk, milyen lehetne a játékok, a még fennálló virus veszély mellett. 

Egy hatásos vakcina sokmindent megváltoztathat addig. Reménykedve várjuk. 

(New York Times cikke alapján)